FITO FITO - Főoldal

KEDVES LÁTOGATÓ!

A növények, mint minden élőlény megszületnek, táplálkoznak, lélegeznek, növekednek, szaporodnak, öregednek és végül elpusztulnak, átadják a helyüket a következő generációnak. Ez a Természet következetes és szigorú rendje.

Ha a növényeket valamilyen rendhagyó, külső hatás éri (betegség támadja meg őket, kártevő
szaporodik el rajtuk, a hideg vagy a meleg, a szárazság vagy a viharos szél sanyargatja őket,
netán mechanikai sebzések érik őket), akkor a fejlődés rendje felborul, egyes elemei kimaradnak, lelassulnak vagy felgyorsulnak. Ezeken a rendellenességeken segíti át a növényszerető embert a tudomány és a technika sokféle eredménye.

A körülöttünk élő növények a gyökereikkel veszik fel a talajból a vízben oldott tápanyagokat,
amelyeket a növekedésükhöz, a virágzásukhoz és a terméseik beérleléséhez használnak fel.
A cserépben, balkonládában vagy más edényben élő növények kis földmennyiségben gyökereznek, a kerti fák, bokrok, virágok, zöldségnövények pedig viszonylag sűrű állományt képeznek, ezért a rendelkezésükre álló talajban levő tápanyagokat rövid idő alatt elhasználják. Különösen a mikroelemekben (vas, réz, magnézium, mangán) mutatkozik gyakran hiány és emiatt állnak elő fejlődési rendellenességek (pl. levélsárgulás, törpenövés, stb.). Ezért a tápsók és a tápoldatok adagolását nem akkor kell elkezdeni, amikor a hiánybetegségek jelentkeznek, hanem korábban, amikor a növények fejlődése még egészségesnek, lendületesnek látszik.
Nem elég azonban egyszer öntözni a tápoldatokkal, hanem ezt meg kell ismételni, lehetőleg hetente, egészen az ősz beálltáig. Fontos tudni azt is, hogy a korszerű tápoldatokat a növények a leveleiken keresztül is képesek felvenni, sőt a lombtrágyázás gyorsabb hatású. Ha például vastartalmú tápoldattal permetezi meg a sárguló levelű muskátliját, hortenzia vagy azálea bokrát, akkor már egy hét múlva észlelheti a levelek zöldülését.

A kezelést illetően hasonló a helyzet a növényvédő szerek alkalmazásánál is. A gombás és baktériumos megbetegedéseket (pl. őszibarack levélfodrosodás, meggyfák moníliája, almafa lisztharmat) meg kell előzni, mert az előrehaladott tünetek nem gyógyíthatók, csak a további terjedésüket lehet megakadályozni.
A rovarkár tevők (levéltetű, szilvamoly, leander pajzs tetű, stb.) ellen csak akkor kell és lehet védekezni, ha azok megjelentek és elszaporodnak.
Jó szívvel ajánlom tehát eme újságot, remélve hogy a sok hasznos praktikát sikeresen és
eredményesen tudják alkalmazni. Teljék örömük az igazán egészséges és szép növényeikben!

Budapest, a 2009. esztendő tavaszának küszöbén

Adatvédelmi nyilatkozatHasználati feltételekAdatvédelmi szabályzat