FITO FITO - Főoldal

ÉLJ A TERASZON

Csak aprócska teraszunk van? Nincs a teraszon más csak lom és bicikli? Csak rajtunk múlik, kihasználjuk-e ezt a lepedőnyi területet, vagy örök lomtároló lesz. Megmutatjuk, hogyan lehet néhány négyzetméterből igazi zöld oázist létrehozni! A mini erkély remek hely fűszerkertnek, rózsa-levendula ágyásnak, tavaszi hagymásoknak, sőt zöldséget és gyümölcsöt is termeszthetünk saját birodalmunkban!

 

  1. Tervezés

Elő a mérőszalaggal! Egy kellemes délutáni programként mérjük fel a teraszunkat és rajzoljuk meg az alapját. Készítsünk kívánságlistát, üljünk le családunkkal, és készítsünk velük ’riportot’, kinek milyen igényei vannak a terasszal szemben. Jegyezzünk fel mindent a terasz környezetéről, a szomszédokról, a beláthatóságról, az anyag és színhasználatról, figyeljük meg a szélviszonyokat, a napos időszakokat. Fontos tudni, a terasz terhelhetőségét is! Figyelembe véve a növények különböző fény- és talajszükségletét, kipróbálhatjuk magunkat a kompozíciók és párosítások kialakításában. Az egyszerűséget kedvelők az egy színből, illetve a sok színből, de egy fajból összeállított kompozíciókra fognak szavazni. Mások viszont tarka összevisszaságra törekednek majd, kihasználva a rendelkezésre álló helyet, nem riadva vissza a vertikális terjeszkedéstől. Az ő erkélyükről bizonyosan nem fognak hiányozni, beágyazva a virágos növények közé, a paradicsom, illetve eper palánták sem, nem is beszélve az elmaradhatatlan fűszernövényekről, melyek mediterrán hangulatot árasztanak. Biztos hatást kelt, ha az erkélyen kialakított flóra egy bizonyos földrajzi környezetet idéz fel, például a mediterrán tájat leanderekkel, narancsfákkal és bugenvilleákkal. Az erkély kialakításakor fontos figyelembe venni a virágzás időbeli sorrendjét. A legkisebb kompozíció is jól sikerülhet, ha biztosítja a folyamatos virágzást tavasztól egészen az ősz kezdetéig.

Tipp: használjuk ki a terasz oldalfalait is! Futtassunk növényeket a falra rögzített rácshoz vagy a plafonnál végighúzott kötélre. Az erkély, ablak köré szerelt rácsra támaszkodó futórózsa, borostyán, repkény a keretet is gyorsan megnöveli.

 

  1. Növénytartók kiválasztása

Strapabíró, időjárásálló, harmonizáló növénytartókra van szükségünk. Régi kaspóinkat is felhasználhatjuk, ha lefestjük új, élénk színre, vagy dekoráljuk ragasztott cserépdarabokkal, kagylóval, netán csiszolóvászonnal antikká varázsoljuk. Ne csak cserépben gondolkodjunk, növények tartására megfelelhet egy régi teakiöntő, színesre festett szemetesláda, kibélelt kosár, vagy akár használaton kívüli farádió is. A lehetőségek tárháza végtelen!

Tipp: Ha alul nem lyukas a virágtartó, akkor fúrjunk az aljára vagy oldalára kisebb lyukakat, ezzel megelőzhető a pangó víz okozta rothadás. Ha a cserép alját ¼ részéig megtöltjük habgolyókkal vagy hidrokövekkel, akkor a vizet is tovább tudja tárolni!

 

  1. Növényválasztás

Ez az igazán kreatív munka! És a legkényelmesebb is! Jó tanács, hogy az első évben ne kockáztassunk különféle (gyakran drága) egzotikus növényekkel! Döntsünk inkább megbízható, könnyen nevelhető növények mellett, mint az indiai rózsa, a muskátli vagy a petúnia; ezekkel nehéz fatális hibákat elkövetni. Az átültetéskor követni kell néhány alapszabályt, hogy biztosítsuk növényeinknek a megfelelő helyet a növekedésre. A kisebb növényeket, mint az indiai rózsa és a verbéna, egymástól kb. 15 cm-re kell ültetni, míg a nagyobbaknak, például a muskátli és a petúnia, 20-30 cm távolságra van szükségük. Ha már több tapasztalattal rendelkezünk, válasszunk érdekes, balkonon is nevelhető fagytűrő fajokat, mint buxus, borostyán, a páfrányok, hosták, babérfa és évelőket, mint minirózsa, levendula, szegfűfélék. Árnyékos helyeket kedvelő növényekkel is sikerrel fogunk járni, mint a begónia vagy a fukszia, de egy illatos erkély kialakítása is alternatíva lehet. A nyáron virágzó növények kínálata a valóságosnál nagyobbnak tűnik. A növények illat és nem szín szerinti összeválogatása nagy kihívást jelent még a legügyesebb, legszenvedélyesebb kertészeknek is. Igazán illatra vágyóknak ajánljuk tavaszra a jácint, nárcisz, gyöngyvirág ültetését, míg nyárra a levendula, rózsa, ligetszépe, illatos muskátli, pünkösdi szegfű és vaníliavirág.

 

AJÁNLOTT VIRÁGFAJTÁK

Sokféle növény alkalmas arra, hogy virágba borítsa erkélyedet. A lehetőségek tára szinte végtelen, bármely jól felszerelt kertészeti áruházba belépve bőséges kínálat tárul Ön elé.

Összeválogattuk a legsikeresebb balkonvirágokat, hogy kedvére válogathasson belőle:

 

1) BOJTOCSKA (Ageratum houstonianum)

 

ELHELYEZÉS: napos

SZÍN: kék, piros, fehér

ÖNTÖZÉS: közepes

TÁPANYAG: közepes

TIPP: hetente kapjon hígított Fito Tápoldatot virágos növényekhez

 

2) BEGÓNIA (Begonia spp)

 

ELHELYEZÉS: félárnyék

SZÍN: élénk narancs, piros, rózsaszín

ÖNTÖZÉS: közepes

TÁPANYAG: csekély

TIPP: kéthetente kapjon Fito Tápoldatot virágos növényekhez

 

3) SZÁZSZORSZÉP (Bellis perennis cultivars)

 

ELHELYEZÉS: félárnyék

SZÍN: fehér, piros, rózsaszín

ÖNTÖZÉS: közepes

TÁPANYAG: csekély

TIPP: kéthetente kapjon Fito Tápoldatot virágos növényekhez

 

4) BROWALLIA (Browallia speciosa)

 

ELHELYEZÉS: napos

SZÍN: kék vagy lila, fehér szegéllyel

ÖNTÖZÉS: közepes

TÁPANYAG: közepes

TIPP: hetente adagolj hígított  Fito Tápoldatot virágos növényekhez

 

5) FUKSZIA (Fuchsia spp)

 

ELHELYEZÉS: félárnyék

SZÍN: fehér, piros, rózsaszín, kék

ÖNTÖZÉS: bőséges

TÁPANYAG: bőséges

TIPP: folyamatosan Fito Önadagolós csepegtető tápoldatot virágos növényekre

 

6) MUSKÁTLI (Pelargonium spp)

 

ELHELYEZÉS: napos

SZÍN: fehér, piros, rózsaszín

ÖNTÖZÉS: közepes

TÁPANYAG: bőséges

TIPP: tavasztól nyár végig hetente öntözze muskátliknak kifejlesztett Fito tápoldatot

 

7) PETÚNIA (Petunia x hybrida cultivar)

 

ELHELYEZÉS: napos

SZÍN: fehér, fukszia

ÖNTÖZÉS: bőséges

TÁPANYAG: közepes

TIPP: hetente kapjon Fito Tápoldatot virágos növényekhez

 

8) VERBÉNA (Verbena spp)

 

ELHELYEZÉS: napos

SZÍN: fehér, lila, kék

ÖNTÖZÉS: közepes

TÁPANYAG: közepes

TIPP: hetente kapjon Fito Tápoldatot virágos növényekhez

 

 

  1. Fűszernövények

Valóban kevés szükséges egy cserép fűszernövényhez, mert legtöbbjét nevelhetjük a teraszon, akár önmagában, akár virágos dísznövényekkel vegyesen ültetve. Ültessünk például rozmaringot, tárkonyt, oregánót, petrezselymet, bazsalikomot, citromos kakukkfüvet vagy tarka levelű zsályát. Ha levendulát párosítunk alacsony rózsával, akkor igazi Provance-i hangulatot fogunk elérni. Ezek mind olyan növények, amelyeket minden nap használhatunk kedvenc ételeink ízesítésére, de csak frissen az igazi, hiszen annál erősebb az aromájuk. Miért is ne legyenek mind egy karnyújtásnyira, hogy jótékony hasznukat vehessük oly kevés gondoskodásért cserébe?

Elég egy 50 cm-es láda a konyha párkányán a néhány fűszernövénynek. Ne tagadjuk meg magunktól ezt a kis mindennapi luxust. A friss zöldfűszereknek gyógyító hatásuk is van, emellett a zöldfűszerek és a gyógynövények illatukkal is igen jó hatással vannak az emberre. Azonban szennyezett területen, mint forgalmas belváros, a termesztett növényeket semmiképpen se fogyasszuk, elégedjünk meg a növények illatával és látványával. Ne használjunk vegyi anyagokat azoknál a fűszernövényeknél, amiket a konyhában használunk. Abban az esetben, ha paraziták támadják meg növényeket, próbáljuk meg vízsugár segítségével eltüntetni azokat. Ha gombás megbetegedés jelenik meg (foltos, megsárgult vagy felkunkorodott levelek) jobb, ha kicseréljük őket.

Adatvédelmi nyilatkozatHasználati feltételekAdatvédelmi szabályzat