FITO FITO - Főoldal

ÉLTETŐ VÍZ

Az öntözéshez csak víz kell, gondolnánk, de nem ilyen egyszerű. A víz minősége, mennyisége, az öntözés időpontja, gyakorisága, módja meghatározza a növények sorsát. Márpedig egy kész kert vagy terasz, de még a szobanövény is komoly költségekbe kerülnek. Az öntözésen nem lehet spórolni, nem lehet figyelmen kívül hagyni. Egy kertben az automata öntözőrendszer, a teraszon a csepegtető rendszer olyan alapvető kellékek, mint a fűnyíró vagy a metszőolló. Ismerjük meg az öntözéshez szükséges víz legfontosabb tulajdonságait és a szakszerű öntözés lépéseit!

 

VÍZ

 

1. A cserépbe vagy kaspóba öntött víz szobahőmérsékletű legyen, különben a növény fogékonyabb lehet a betegségekkel szemben.

2. Ha lehetőségünk van, gyűjtsük az esővizet, havat, mert értékes öntözővízre tehetünk szert. A célnak tökéletesen megfelel egy eresz alá állított hordó is.

3. Ha a szobanövény leveleinek végei elsárgulnak és elsötétednek, akkor a növénynek több vízre van szüksége.

4. A kertben legjobb késő délután és kora hajnalban öntözni, mert a forró nyári napokon így tud a legtöbb nedvességet felvenni a növényzet. A kerti növényeket nyáron esténként, tavasszal késődélután kell öntözni, a veteményest azonban mindig reggel. A cserepes növényeknél legjobb reggel vagy délben utántölteni a vizet.

5. Használjunk vízmegtartó kristályokat a gyors kiszáradás megakadályozására, főleg dézsás növényeknél, és főleg függőkosaraknál. Vigyázzunk azonban, hogy csak az előírásnak megfelelő mennyiséget adjuk hozzá, mert a kristályok víz hatására többszörösére duzzadnak, és nem fognak elférni a cserépben.

6. Érdemes az öntözővizet egy napig állni hagyni, hogy az esetleges klór kipárologhasson belőle, és így a leveleken ne keletkezzenek barnás foltok.

7. Az öntözésre hasonlóan alkalmas az állott, szénsavmentes ásványvíz is. Gondoljunk erre, mielőtt kiöntenénk a mosogatóba!

Tipp: Tavasztól őszig a szobanövények tápanyag utánpótlást igényelnek. Válassz a növényednek legmegfelelőbb tápoldatot az egészséges fejlődésük érdekében.

Öntözővízhez adagolható tápoldatok:

- Fito tápoldat zöld növényeknek: speciálisan a különféle levéldísznövények optimális táplálására fejlesztették ki, mint például filodendron, páfrány stb. Nitrogénben gazdag összetétele serkenti a klorofill termelést, azaz a levélzet gyors növekedését. Vastartalma biztosítja az erőteljes és egyenletes zöld levélszínt.

- Fito tápoldat virágos növényeknek: A tápoldat magas káliumtartalma miatt minden virágzó növénynek serkenti a virágképződését. Speciális összetétele (NPK 8-6-16%+B+Fe+Mo+Zn) elősegíti a gyökérzet megfelelő fejlődését. Rendszeres használata megerősíti a növények természetes védekezőképességét, ellenállóbbá teszi őket.

- Fito tápoldat savanyú talajt igénylő növényeknek: speciálisan azáleák, rododendronok, kaméliák, ciklámenek, hortenziák, orchideák és egyéb savanyú talajt kedvelő növényeknek fejlesztették ki. Optimális tápanyagellátásának (NPK 5-5-8) köszönhetően elősegíti a gyökérzet gyors növekedését és a virágok ragyogó színét.

- Fito tápoldat muskátliféléknek: a muskátlik egyedi igényeire szabott tápoldat, magas káliumtartalommal (NPK 6-6-12+Mo+Zn), amely bőséges és hosszantartó virágzást, élénk, ragyogó virágszíneket biztosít. Speciális összetétele elősegíti a gyökérzet megfelelő fejlődését. Rendszeres használata megerősíti a növények természetes védekezőképességét, ellenállóbbá teszi őket a káros hatásokkal szemben.

- Univerzális Fito tápoldat: minden növény számára megfelelő, akár virágos, akár levélzöld. Mikroelemekben gazdag összetételének köszönhetően serkenti a növény gyökérzetének, leveleinek és virágainak fejlődését.

 

ÖNTÖZÉS

Slangos megoldás:

Akár fúrt kútról, akár ivóvízről megy a slag, a legnagyobb mennyiség itt az idő. A slag hosszát az öntözésre váró terület adja meg.

Csak kis kert és nagy öntözőkedv mellett válasszuk. A legolcsóbb beruházás, legdrágább költséggel, a legidőigényesebb munkával. Fiziológiai hatása megkérdőjelezhetetlen, egy kis testmozgás mindenkinek jót tesz.

Automata öntözőrendszer:

Az öntözőrendszer a legoptimálisabb öntözési mód a kerti növényeknek, a pázsitnak, egyaránt. A kellő mennyiségű vizet a megfelelő időben kapják meg. Szabadság idején is megbízhatóan működik, felügyelet nélkül is. Figyeli leesett csapadékot, így csak akkor öntöz, amikor szükség van rá. Lehet vele műtrágyázni a kertet, hűteni a tetőn keresztül a házat, sőt van, aki a kutya friss vizéről is az öntözőrendszer keretein belül gondoskodik – a lehetőségek csaknem korlátlanok!

Az esetek túlnyomó többségében - kevés kivételtől eltekintve - a teljes öntözőrendszert a föld alá telepítik, ezáltal egyrészt láthatatlan (olyannyira, hogy egy beállt rendszernél olykor időbe telik megtalálni az öntözőrendszer alkatrészeit), másrészről nem zavarja a kert gondtalan használatát.

Előny:

- Az öntözés rendszeres, hiszen az öntözőrendszernek soha nem jön közbe semmi.

- Az öntözés egyenletes, a jól megtervezett vízeloszlásnak köszönhetően: nem történhet meg az, hogy a kert egyik része túl sok, a másik túl kevés vizet kap.

- Az öntözőrendszer intelligens: esőben (és utána akár napokig) nem öntöz.

- Mindig ugyanabban az időben történik az öntözés, ami a növények szempontjából fontos, hiszen „számítanak rá”.

- Kertünk üde, ápolt lesz egész évben, gyönyörű növényekkel, puha és tömött gyeppel.

- Rengeteg időt takaríthatunk meg vele: ha csupán napi egy órácskát vesz el az öntözés, az egy szezonban 150 óra, 18 munkanap, azaz több mint három hét! Menjünk inkább szabadságra!

- Apropó, szabadság: nyugodtan elmehetünk! Egy kis trükkel a szobanövények öntözése is megoldható.

- A jó öntözőrendszer vizet takarít meg: nincs túlöntözés, nem felejti nyitva a csapot órákra: pontosan, egyenletesen öntöz.

- Mivel az öntözés a hajnali órákban javasolt, minimális a párolgási veszteség, így akár 50-60% víz ára is zsebben marad.

 

- Az öntözőrendszer láthatatlan: csupán az öntözés idejére emelkednek ki a szórófejek a földből.

- Légfrissítő hatása van: a rendszeres öntözés leköti a port, friss, üde levegőt varázsol a kertünkbe.

- Alkalmi klímaként is funkcionál: a nyáresti hőségben rövid időre elindítva az öntözést, érezhetően kellemesebb környezetben pihenhetünk

- Az öntözőrendszerrel növelhetjük ingatlanunk értékét.

- Az öntözőrendszer sokszorosan megtérülő beruházás!

Hátrány:

- Költeni kell rá!

Adatvédelmi nyilatkozatHasználati feltételekAdatvédelmi szabályzat