FITO FITO - Főoldal

Rózsa, a virágok királynője

Szép rózsákat nevelni tényleg olyan nehéz? Egyáltalán nem. Gondosan előkészített föld, sok tápanyag, rendszeres bőséges öntözés, napos hely és sok törődés: ez a sikeres rózsatartás titka! Legyen az rózsabokor, törzses rózsa vagy kúszórózsa, nőjön kint a kertben vagy cserépben, olyan eredménnyel termeszthetjük a kedvenc rózsáinkat, amire büszkék lehetünk.

 

Ültetés: Ültetés előtt végezzünk talaj-előkészítést legalább 2 hónappal előtte, hogy a talajnak legyen ideje összeérni. A talajhoz adjunk komposztot vagy érett istállótrágyát (5-10 kg/m²). A talajt mélyen forgassuk meg úgy, hogy a talaj felszíne ne kerüljön alulra. Az így összeért földbe vájjunk egy 50-60 cm mély és széles lyukat; az aljára helyezzünk néhány cm kavicsot a tökéletes vízelvezetés érdekében. A kavics fölé rakjunk egy kevés földet, egy réteg érett állati trágyát (érett, mert már nem nincsen átható szaga), majd még egy réteg földet. Erre az utolsó rétegre rakjuk a növényt gyökereivel jól szétterítve, amelyet fedjük be a rózsáknak szánt humusszal. A gyökereket előtte vágjuk vissza 25-30 cm-re. Ez nem igényel különösebb szaktudást, metszőollóval néhány mozdulattal elvégezhető. Ezzel a növényt új gyökerek képzésére serkentjük. A szemzés helyét kicsivel a talajfelszín alá helyezzük. Feltöltés után jól öntözzük meg, majd 15-20 cm magasra kupacoljuk a törzshöz a földet. A szabadgyökerű rózsák ültetését lehetőleg októbertől a fagyok beálltáig, vagy tavasszal, a fagyok elmúltától áprilisig végezzük. A konténeres növényt egész évben kiültethetjük. A szabadgyökerű rózsát ültetés előtt 10-12 óráig tároljuk vízben, és metsszük őket úgy, hogy a gyenge hajtásokat eltávolítjuk, a főhajtásokat pedig visszavágjuk.

Ha cserépbe szeretnénk ültetni, akkor válasszunk egy 50-60 cm mélységű tartóedényt, aljára tegyünk vékony kavicsréteget, és humuszban gazdag, marhatrágyával és Fito univerzális tápsóval kevert virágföldbe és humuszban gazdag földbe ültessük.

Gondozás:

A rózsa tápanyag ellátottsága nagyban befolyásolja a gazdag virágzást és a növény ellenálló képességét, ezért a dézsában tárolt egyedeket javasolt kéthetente tápoldatozni a Fito virágos növényekhez kifejlesztett tápoldatával.

A rózsák legnagyobb ellensége a levéltetű, ami ellen, ha nem védekezünk, hihetetlen gyorsasággal emésztik fel növényünket. Éppen ezért fontos, hogy minden héten ellenőrizzük a rózsáinkat és közbelépjünk, amint megjelennek: először próbálkozzunk vízsugárral, de ha rövid időn belül nincs változás, akkor azonnal fel kell lépni speciális levéltetű elleni szer segítségével. Használjuk a Vape Garden Fito Levéltetű elleni aeroszolt, melyet kifejezetten a növények levelein élősködő levéltetű irtására fejlesztettek ki. Nem tartalmaz klórt, fluort, karbidokat, természetbarát és nem károsítja az ózonréteget. Alkalmazzuk 3 naponta 1-2 alkalommal, és rövid időn belül megszűnik a probléma, eltűnnek a levéltetvek.

 

Bokorrózsa: A rózsák gyöngyszemei közé tartoznak a floribundák vagy a teahibridek, amelyek májustól az őszi fagyokig hozzák illatos, telt, nagy virágaikat. Az ültetés előtt a főhajtásokat 3-4 szemre* kell visszametszeni. A tavaszi metszésükkor a legvastagabb ágakat 6 szemre, a közepesen vastagokat 4-5 szemre, míg a vékony, gyenge vesszőket 2-3 szemre vágjuk vissza. Az a legoptimálisabb, ha a bokor 2/3-át el tudjuk távolítani.

Fito ajánlásával: Narancssárga óriás bokorrózsa (Rosa orange). Akár 2 m magasra is megnőhet ez a sárga, narancssárga és bronzossárga virágú bokorrózsa.

 

Magas törzsű rózsa: Csak annyiban különböznek a bokorrózsáktól, hogy a koronájuk nem a talaj felszínénél, hanem attól kisebb-nagyobb magasságban ágazik el. Igazi rózsakedvelőknek ajánljuk, mert gondozásuk valamivel több figyelmet igényel. Ültetés előtt a főhajtásokat 2-3 metsszük vissza 2-3 szemre, és a törzs mellé verjünk karót, hogy biztosabban tartsa a koronát.

A tavaszi metszéskor a vastagabb ágakat 4 rügyre, a vékonyabbakat 2 rügyre vágjuk vissza, és a befelé növő ágakat tőből metsszük le. Ha sűrűbben, tudatosan metszünk, virágzó kerek koronánk lesz. Ültethetjük cserépbe, dézsába is, amelynek nagy előnye, hogy változtatható a helye, és télre elég betenni egy fagymentes helyre.

Fito ajánlásával: Rózsaszín törzses rózsa (Kaskaden Rose), nosztalgikus, romantikus hangulatot áraszt buja koronájával.

 

Minirózsa: Mini rózsák közkedveltek apró méretei és dús virágai miatt, használjuk kertünk ágyásszegélyeként, teraszon cserepes virágként vagy virágládákban teraszunkon. Tavasszal vágjuk le róla a sok száraz ágacskát, majd a felső felét távolítsuk el. Külön gondozást nem igényel.

Fito ajánlásával: a barackvirágszínű ’Apricot Blosson’ minirózsát a romantikát kedvelőknek ajánljuk.

 

Futórózsa: Futó rózsák illatos telt virágaikat a nyár alatt több hullámban, szinte folyamatosan hozzák. Az ültetés előtt a főhajtásokat 8-10 szemre kell visszametszeni. A fagyokkal szemben az ellenállóbb rózsák közé tartoznak, de jobb, ha téli takarásukról azért gondoskodunk. A tavaszi metszéskor úgy alakítsuk a bokrot, hogy minden része elegendő napfényt kapjon, és könnyű legyen felkötöznünk. A keresztben álló hajtásokat vágjuk le, valamint a tavaly elvirágzott vesszőket 2-3 cm-re vágjuk vissza. Az alsó öreg, könnyen felkopaszodó részeket, ha lehet, fiatal hajtással váltsuk fel.

Fito ajánlásával: Rambler Indigoletta a liláskék, júniustól novemberig virágzó rózsaritkaság.

 

Adatvédelmi nyilatkozatHasználati feltételekAdatvédelmi szabályzat