Egzotikumok a lakásban

ORCHIDEÁK

Egyedi eleganciájú virágok, melyek stílust hoznak lakásunkba.

Az orchideák rendelkeznek a növényvilág legnépesebb családjával, több mint 25.000 fajtával. Sokan talán nem tudják, de széles választékuk lakásban is termeszthető és mindenki által elérhető, csupán néhány alapszabályt kell ismerni és betartani. Alapvetően két családra lehet osztani őket: azok, amelyek földben nőnek és azok, amelyek fák törzsein.

Alapszabály, ha orchideát tartunk

A növényeket helyezzük szórt fénybe vagy kissé félárnyékos helyre. Óvjuk a hosszantartó közvetlen napsütéstől!

A magas páratartalom elérése érdekében rendszeresen permetezzük leveleit.

Óvatosan öntözzük őket lágy vízzel (5-6 pH), amibe tavasztól őszig 10-14 naponta adagoljunk Fito orchideák számára kifejlesztett tápoldatot. Ezt a tápoldatos vizet permetezzük a levelekre is. Virágjának idő előtti lehullása általános jele a túlöntözésnek

Az orchideának a hagyományostól eltérő komposztra van szüksége: tobozosok szétmorzsolt fakéregének és polisztirol vagy agyag keverékére.

Az átültetést a vegetatív pihenés időszakában végezzük. Nagyon kevés földre van szüksége, és amíg az oldalhajtások nem nőnek túl a tartó szélein, nem ajánlatos, sőt, egyenesen káros, átültetni növényünket egy másik cserépbe.

Papucsorchidea

Kedvelt orchideafaj, mert kevésbé igényes és otthoni körülmények között is jól tartható. Feltűnő virágai szemet gyönyörködtetnek. A papucsorchidea minimális hőmérsékletigénye a télen 15 °C. Nem igényli az erős napsütést, de mivel télen virágzik, ezért télen is kell gondoskodni a megfelelő világításról. Nagyon kell ügyelni a talaj megfelelő nedvességének fenntartására. A növény földje ne legyen se túl száraz, se túl nedves, különben könnyen rothadásnak indulnak a gyökerek.

Fito tipp: A növekedési időben minden harmadik öntözéskor adjunk higított Fito tápoldatot.

Pillekosbor

Az egyik legtetszetősebb és legkönnyebben termeszthető orchidea, amelynek virágja repülő pillangóra emlékeztet és akár 3-6 hónapig is onthatja sok szép színes virágait A lakás bármely részén tartható, amennyiben biztosított számára a világos, de tűző naptól védett hely, minimum 20°C és a magas páratartalom. Ezért jól érzi magát a fürdőszoba vagy a konyha világos helyein. Viszonylag vízigényes, ezért az ültető közege mindig legyen nyirkos, de soha ne álljon alatta víz! Ez nyáron kb. kétnaponta, télen kb. heti két öntözést jelent.

Fito tipp: A Fito virágos tápoldatot már márciustól igényel, kéthetente egyszer, egészen szeptemberig, amikortól az öntözést már mérsékelni kell, a tápoldatozást pedig elhagyni.

Csónakorchidea: Cymbidium

Ha vágott virágként kapunk orchideát, akkor nagy valószínűséggel csónakorchideát kaptunk. Ugyanis leginkább vágott virágként használják. Élő növényként is közkedveltek, tartós virágzásaik miatt. Képes kora ősztől késő tavaszig egyfolytában virágozni, így nem csoda, hogy közkedvelté vált.

Szereti a fényt és a friss levegőt, ezért nyáron szabadban, télen pedig üvegházban tartható. A többi orchideával ellentétben a Cymbidium hőigénye viszonylag alacsony, 16-24 fokon érzi komfortosan magát. Ahhoz, hogy a csónakorchideát virágzásra bírjuk, október elejétől kb. 5-6 hétig száraz, hideg és világos helyre kell tenni. Ebben az időszakban a hőmérséklet nem emelkedhet tartósan 16°C fok fölé.

Az optimális feltételeket leginkább egy télikertben találhatjuk meg számára. Lehetőség szerint rendszeresen párásítsunk körülötte és gondoskodjunk a jó fényviszonyokról is.

Fito tipp: Dús virágzásához és buja lombozathoz nagymennyiségű tápanyagra van szüksége, ezért rendszeres tápoldatozást igényel. Tavasztól augusztusig a nitrogénben gazdag Fito tápoldatot zöld növényekre kell adagolni, majd a nyár végétől a virágzás serkentését elősegítő Fito tápoldatot orchideákra, kéthetente egyszer.

Szobanövények a trópusi világból

Szobanövényeink érzékenyen reagálnak a lakás hőmérsékletére és a fénykondíciókra. Néhány tanács, hogy hogyan tartsuk őket szépen és egészségesen.

A szobanövények általában trópusi eredetűek, éppen ezért a lakás ideális környezetet nyújt nekik a fejlődésre. Egyenletes hőmérséklet, ablakokon átszűrődő kevés fény és pára: elengedhetetlen feltétele a trópusi erdőkből származó szobanövények optimális fejlődéséhez. Az egyetlen eltérés a páratartalomban lehet, amely a származási országban sokkal magasabb, mint nálunk, tehát, ha növényeink kókadoznak, rögtön ebben kereshetjük a hibát. A jelek egyértelműek: a levelek végei sárgulnak, a szélei betöredeznek és az egész növény rossz állapotba kerül.

Ebben az esetben a levegő nedvességtartalma alacsony, ezért növelni kell. Ezzel ellentétben, ha levelei lekonyulnak, és nyirkossá válnak, színe kifakul, akkor a talaja túl nedves és emellett kevés fényt kap. Növényeink vízadagolása összhangban kell, hogy legyen a szoba hőmérsékletével és a páratartalmával.

Az egyik megoldás ezekre a problémákra, az, ha egymás közelébe ültetjük a növényeket, így azok képesek egy sajátságos mikroklíma kialakítására és egymás segítésére. Vagy helyezzünk a cserepek alá nagy alátétet, amely mindig legyen vízzel teli. Ekkorra azonban már növényünk legyengült állapotba került, lombozata meggyérült, vitalitásának helyreállítása segítségre szorul.

Tavasztól őszig minden szobanövény igényli és meghálálja a tápanyag utánpótlást. Ezért legalább kéthetente tápoldatozzuk növényeinket a Fito univerzális tápoldattal, hogy egész évben erős, egészséges növényekkel büszkélkedhessünk.

Másik fontos tanács a szobanövényekkel kapcsolatban, a levelek tisztítása. Mint ahogy a bútorokat, a növényeinket is le kell porolni, hiszen a levelein keresztül lélegzik. Egy ruha segítségével szabadítsuk meg azokat a portól, és rendszeresen mossuk le vízzel és tejjel, és használjunk Fito levélfényt. A levélfény nemcsak a levelekre rakodó por ellen használ, hanem kiemeli a növény színét, megakadályozza, hogy a felgyülemlett piszok lelassítsa vegetatív funkciókat. Azon túl, hogy fényesebbek lesznek a levelek, több fényt lesznek képesek magukba szívni, és sokkal jobban fogják jótékony hatásukat kifejteni.

Figyeljünk, arra, hogy ne öntözzük túl virágainkat, mert összességében több növényt tesz tönkre a túl sok víz, mint a szárazság. Ha viszont rohamos romlást veszünk észre növénynél, ami a száraz talajnak tulajdonítható, akkor helyezzük egy vízzel teli lavórba, és hagyjuk ott egy fél órára. Ezután várjuk meg, míg lecsöpög, majd rakjuk vissza helyére.

Vitorlavirág (Spathiphyllum ’Clevelandii’)

Tegyük olyan szobába, ahol közvetlen napsütés nincs, de világos van. Kora tavasztól késő őszig kéthetente adjunk neki Fito tápoldatot virágos növényekre. Kétévente kell átültetni, ekkor használjunk Florasca A földkeveréket. Néha permetezzük meg a leveleit, azt nagyon szereti!

Kis flamingóvirág (Anthurium Scherzerianum hibridek)

Szintén meleg, félárnyékos helyre tegyük. Tavasztól őszig bőségesen öntözzük, télen pedig kevesebbet és ritkábban. Már áprilisban kezdjük el a Fito univerzális tápoldat használatát, hogy beindítsuk a gazdag levél és virághajtásokat. Minden tavasszal ültessük át Florasca A földkeverékbe, amelybe keverjünk Fito univerzális tápsót. Ha a felszínre került gyökérmaradvány, akkor azt takarjuk le tőzegkorpával.

Kúszó filodendron (Philodendron scandens)

Ez egy nagyon igénytelen, de az ápolást megháláló kúszónövény, amely akár 2 méter hosszúra is megnő, ha rendszeresen törődünk vele. Ő is félárnyékot kedveli, de akár árnyékos helyen is megél. Tavasszal és nyáron kéthetente, télen havonta tápoldatozzuk Fito tápoldattal zöld növényekre. Tavasszal mindig ültessük át nagyobb cserépbe és Florasca B földkeverékbe. Ha néhány hajtáscsúcsot lecsípünk, akkor rövid időn belül sokkal dúsabb növényünk lesz.