Rózsák

RÓZSA, A VIRÁGOK KIRÁLYNŐJE

Szép rózsákat nevelni tényleg olyan nehéz? Egyáltalán nem. Gondosan előkészített föld, sok tápanyag, rendszeres bőséges öntözés, napos hely és sok törődés: ez a sikeres rózsatartás titka! Legyen az rózsabokor, törzses rózsa vagy kúszórózsa, nőjön kint a kertben vagy cserépben, olyan eredménnyel termeszthetjük a kedvenc rózsáinkat, amire büszkék lehetünk.

Ültetés

Ültetés előtt végezzünk talaj-előkészítést legalább 2 hónappal előtte, hogy a talajnak legyen ideje összeérni. A talajhoz adjunk komposztot vagy érett istállótrágyát (5-10 kg/m²). A talajt mélyen forgassuk meg úgy, hogy a talaj felszíne ne kerüljön alulra. Az így összeért földbe vájjunk egy 50-60 cm mély és széles lyukat; az aljára helyezzünk néhány cm kavicsot a tökéletes vízelvezetés érdekében.

A kavics fölé rakjunk egy kevés földet, egy réteg érett állati trágyát (érett, mert már nem nincsen átható szaga), majd még egy réteg földet. Erre az utolsó rétegre rakjuk a növényt gyökereivel jól szétterítve, amelyet fedjük be a rózsáknak szánt humusszal. A gyökereket előtte vágjuk vissza 25-30 cm-re. Ez nem igényel különösebb szaktudást, metszőollóval néhány mozdulattal elvégezhető. Ezzel a növényt új gyökerek képzésére serkentjük.

A szemzés helyét kicsivel a talajfelszín alá helyezzük. Feltöltés után jól öntözzük meg, majd 15-20 cm magasra kupacoljuk a törzshöz a földet. A szabadgyökerű rózsák ültetését lehetőleg októbertől a fagyok beálltáig, vagy tavasszal, a fagyok elmúltától áprilisig végezzük. A konténeres növényt egész évben kiültethetjük.

A szabadgyökerű rózsát ültetés előtt 10-12 óráig tároljuk vízben, és metsszük őket úgy, hogy a gyenge hajtásokat eltávolítjuk, a főhajtásokat pedig visszavágjuk. Ha cserépbe szeretnénk ültetni, akkor válasszunk egy 50-60 cm mélységű tartóedényt, aljára tegyünk vékony kavicsréteget, és humuszban gazdag, marhatrágyával és Fito univerzális tápsóval kevert virágföldbe és humuszban gazdag földbe ültessük.

Gondozás

A rózsa tápanyag ellátottsága nagyban befolyásolja a gazdag virágzást és a növény ellenálló képességét, ezért a dézsában tárolt egyedeket javasolt kéthetente tápoldatozni a Fito virágos növényekhez kifejlesztett tápoldatával.

A rózsák legnagyobb ellensége a levéltetű, ami ellen, ha nem védekezünk, hihetetlen gyorsasággal emésztik fel növényünket. Éppen ezért fontos, hogy minden héten ellenőrizzük a rózsáinkat és közbelépjünk, amint megjelennek: először próbálkozzunk vízsugárral, de ha rövid időn belül nincs változás, akkor azonnal fel kell lépni speciális levéltetű elleni szer segítségével.

Használjuk a Vape Garden Fito Levéltetű elleni aeroszolt, melyet kifejezetten a növények levelein élősködő levéltetű irtására fejlesztettek ki. Nem tartalmaz klórt, fluort, karbidokat, természetbarát és nem károsítja az ózonréteget. Alkalmazzuk 3 naponta 1-2 alkalommal, és rövid időn belül megszűnik a probléma, eltűnnek a levéltetvek.

Bokorrózsa

A rózsák gyöngyszemei közé tartoznak a floribundák vagy a teahibridek, amelyek májustól az őszi fagyokig hozzák illatos, telt, nagy virágaikat. Az ültetés előtt a főhajtásokat 3-4 szemre* kell visszametszeni. A tavaszi metszésükkor a legvastagabb ágakat 6 szemre, a közepesen vastagokat 4-5 szemre, míg a vékony, gyenge vesszőket 2-3 szemre vágjuk vissza. Az a legoptimálisabb, ha a bokor 2/3-át el tudjuk távolítani.

Fito ajánlásával: Narancssárga óriás bokorrózsa (Rosa orange). Akár 2 m magasra is megnőhet ez a sárga, narancssárga és bronzossárga virágú bokorrózsa.

Magas törzsű rózsa

Csak annyiban különböznek a bokorrózsáktól, hogy a koronájuk nem a talaj felszínénél, hanem attól kisebb-nagyobb magasságban ágazik el. Igazi rózsakedvelőknek ajánljuk, mert gondozásuk valamivel több figyelmet igényel. Ültetés előtt a főhajtásokat 2-3 metsszük vissza 2-3 szemre, és a törzs mellé verjünk karót, hogy biztosabban tartsa a koronát.

A tavaszi metszéskor a vastagabb ágakat 4 rügyre, a vékonyabbakat 2 rügyre vágjuk vissza, és a befelé növő ágakat tőből metsszük le. Ha sűrűbben, tudatosan metszünk, virágzó kerek koronánk lesz. Ültethetjük cserépbe, dézsába is, amelynek nagy előnye, hogy változtatható a helye, és télre elég betenni egy fagymentes helyre.

Fito ajánlásával: Rózsaszín törzses rózsa (Kaskaden Rose), nosztalgikus, romantikus hangulatot áraszt buja koronájával.

Minirózsa

Mini rózsák közkedveltek apró méretei és dús virágai miatt, használjuk kertünk ágyásszegélyeként, teraszon cserepes virágként vagy virágládákban teraszunkon. Tavasszal vágjuk le róla a sok száraz ágacskát, majd a felső felét távolítsuk el. Külön gondozást nem igényel.

Fito ajánlásával: a barackvirágszínű ’Apricot Blosson’ minirózsát a romantikát kedvelőknek ajánljuk.

Futórózsa

Futó rózsák illatos telt virágaikat a nyár alatt több hullámban, szinte folyamatosan hozzák. Az ültetés előtt a főhajtásokat 8-10 szemre kell visszametszeni. A fagyokkal szemben az ellenállóbb rózsák közé tartoznak, de jobb, ha téli takarásukról azért gondoskodunk. A tavaszi metszéskor úgy alakítsuk a bokrot, hogy minden része elegendő napfényt kapjon, és könnyű legyen felkötöznünk. A keresztben álló hajtásokat vágjuk le, valamint a tavaly elvirágzott vesszőket 2-3 cm-re vágjuk vissza. Az alsó öreg, könnyen felkopaszodó részeket, ha lehet, fiatal hajtással váltsuk fel.

Fito ajánlásával: Rambler Indigoletta a liláskék, júniustól novemberig virágzó rózsaritkaság.