Növényvédők

LEVÉLTETŰK, PAJZSTETŰK

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK: Télen, a kevés fény és a rosszabb körülmények miatt, nagyobb az esélye a megbetegedésnek és a kártevők elszaporodásának. Nyáron viszont, a környezetből, könnyen jöhet a veszély, különösen, meleg párás időben. Az öntözéssel nagyon óvatosan kell bánni, mindig a növény igényének megfelelően öntözzünk. Ritkábban, de bőven, sok vízzel, áztatás szerűen.

Nyáron erős napsütésre, csak az ezt kedvelő növényeket tegyük (leander, muskátli) különben, napégés fordul elő. Ha a szobából tavasszal a szabadba visszük ki a növényeket, előbb szoktassuk hozzá, a külső körülményekhez. (árnyékolás, szélvédelem) A növényeinknek optimális az igényének megfelelő környezetet biztosítsunk és rendszeresen műtrágyázzuk. Hetente egy-két alkalommal vizsgáljuk át kedvenceinket, ha valami károsító fellép, azonnal védekezzünk, a hét-tíz naponkénti megelőző permetezés biztosabb, de költségesebb.

A levéltetűk életmódja

A szárnyas hím a szárnyas nőstényt megtermékenyíti a született utódok több nemzedéken keresztül szűznemzéssel szaporodnak, számukat megsokszorozzák, ha a körülmények kedvezőek. Kedvezőtlen körülménynél újból hímeket és nőstényeket produkálnak, így ezek a szárnyasok terjesztik a fajt. A szűznemzéssel született nimfák nem mozognak, ott maradnak azon a növényi részen ahol születtek. Évente több szárnyas nemzedék is kialakulhat.

A pajzstetűk életmódja

A szárnyas hím a nőstényt megtermékenyíti, utódokat hoz létre, amik kitin páncélt képeznek, nem mozognak, itt szívogatnak, szaporodnak szűznemzéssel. A pajzs védi őket a külső behatástól. Általában évi egy szárnyas nemzedék alakul ki, sok-sok utóddal, a pajzs védi őket a vegyszer hatásától is. Ezért a pajzstetűirtó ásványolaj tartalmú, ami a levegőtől zárja el a kártevőt.

Levéltetű és pajzstetű elleni szerek használata

Zárt térben: Párás meleg idő a kártevőknek, védekezni csak akkor kell, ha a kártevők megjelennek. Az új növényeket csak kártevő mentesen vigyük a szobába, figyeljük a szárnyas és fiatal egyedeket ezek ellen könnyebb védekezni.

Szabadban: Párás meleg kedvez a kártevőknek, de itt az eső vagy öntözővíz lemoshatja őket a növényről. Szárazságban jobban szaporodnak. A fertőzés esélye itt nagyobb mivel a környezetből rengeteg szárnyas egyed telepedik meg a növényeken. Itt gyakrabban kell vizsgálni a növényeket, és ha 1-2 egyed megjelenik védekezni kell. Nedves növényt sose permetezzünk.