Muskátlik

MUSKÁTLIK - VÖRÖS SZENVEDÉLY

Az eddig unalmasnak hitt muskátli képes bármilyen erkélyt, ablakpárkányt rózsaszín, fehér vagy piros színekbe öltöztetni áprilistól egészen szeptemberig. Tavasszal minden kertészet és virágbolt tömve van a dús virágú, buja új és hagyományos muskátli fajokkal. Itthon eddig csak a kerti és futó muskátli volt a divat, de számos más faj is létezik, amelyek újraírják a muskátlik fogalmát. Közkedveltek a citromillatú muskátlik (Pelargonium odoratissimum) és az almaillatú muskátlik (Pelargonium fragrans) is. Színben és illatban egyaránt verhetetlen a rózsamuskátli (Pelargonium graveolens), amely hamisítatlan rózsaillatot áraszt.

Vásárlásnál figyelmesen válasszunk, mert már itt eldőlhet a muskátli sorsa. Kerüljük az olyan növényeket, amelyeknek a gyökere kilóg alul a cserépből, levelei meg vannak rágva vagy megsárgultak, hiszen ezek szembetűnő jelei a termesztésbeli anomáliáknak, vagy még rosszabb esetben, betegségeknek.

Részesítsük előnyben a tömörebb, sűrűbb levélzettel rendelkező növényeket a sok bimbóval rendelkezőknél, hiszen lesz még idejük arra, hogy bimbókat hozzanak és virágozzanak az erkélyünkön. Igyekezzünk a növényt a végső kiültetéshez legmegfelelőbb állapotban beszerezni, és ne késlekedjük őket minél hamarabb kiültetni!

Ültetési tippek

Csak alul lyukas edénybe ültessünk, hogy a felesleges eső- vagy öntözővíz el tudjon szivárogni belőle. Az edény alját béleljük ki agyaggranulátummal vagy cserépdarabokkal, így a növény hosszabb ideig el lesz látva nedvességgel. Egy méter hosszú ládába 3-4 növényt ültessünk. Az átteleltetett töveket a kiültetés előtt vissza kell metszeni.

Készítsünk vegyes ágyást: ültessünk a muskátlik közé balkon aranyát, csüngő petúniát vagy verbénát. A futómuskátlikat látványosságuk fokozása érdekében ültessük kissé ferdén, előredöntve a töveket. Az ültetés végén óvatosan és bőségesen öntözzük be a muskátlikat.

Ápolás

A nálunk elterjedt muskátliknak két fő típusa van: a kerti muskátli és a futó muskátli. Gondozása különböző, ezért nem szabad őket összekeverni. A kerti muskátli szereti a meleg, napsütéses helyet és naponta egyszer kell öntözni. Ezzel szemben a futó muskátli az olyan helyet kedveli, ahol a nap egy részében árnyék, a másik részében napsütés éri. Sokkal több párát és vizet igényel, ezért forró nyári napokon akár kétszer is meg kell öntözni őket. Az elsárgult leveleket és az elnyílt virágokat mindkettőnél rendszeresen el kell távolítani.

Csak jó minőségű termőtalajban, folyamatos tápanyag-utánpótlás mellett várhatunk bőséges és folyamatos virágzást! Ezért májustól augusztus végéig 5-6 naponta adagoljuk a muskátlikra specializálódott Fito tápoldatot az öntözővízhez, amely magas káliumtartalma miatt biztosítja a folyamatos, dús virágzást és a ragyogó virágszíneket.

Ha a lusta kertészek táborát gyarapítjuk, akkor válasszuk a Fito Önadagolós csepegtető tápoldatát virágos növényekre, amely önállóan adagolja a szükséges tápanyagokat, egészen 15 napon keresztül. Így lehet nyaralni, pihenni, lustálkodni, csak ne felejtsük el a rendszeres és bőséges öntözést a nyári forró napokban! Célszerű nagyobb mennyiséget beszerezni a folyamatos utánpótlás miatt. Legmegfelelőbb, ha az esti órákban öntözünk, úgy, hogy a talaj folyamatosan nedvesen maradjon.

A muskátli érzékeny évelő növény, amelyet világos pincében, lépcsőházban vagy üvegházban kell teleltetni. Távolítsuk el az elhervadt virágokat, ezzel elkerülhetjük, hogy a növény energiát pazaroljon. A virágzás idején a kifejlődő virágbimbók legalább egy részét a dúsabb virágzás érdekében célszerű kitörni, így nagyobb virágfejekre számíthatunk. A sárguló leveleket azonnal szedjük le, ezzel megakadályozhatjuk, hogy bármilyen betegség, fertőzés megtámadja a növényünket. Óvjuk a muskátlikat a nagy esőktől, viszontagságos időjárástól: készítsünk előtetőt, ahol szükségét érezzük. A függőkosarakat pedig vigyük minden vihar előtt biztonságos helyre. Ha a muskátlit kedvelők táborába tartozunk, akkor legyen mindig otthonunkban megfelelő minőségű tápanyag utánpótlás:

Fito Tápoldat muskátlifélékhez

A Fito tápoldatot speciálisan a muskátlik optimális táplálására fejlesztették ki. A muskátlik virágzása ugyanis a talaj magas kálium tartalmával szorosan összefügg, mert a kálium segítségével hosszantartó virágzás, és élénk, ragyogó virágszín várható.

Összetétele (NPK 6-6-12+Mo+Zn) a muskátli igényeihez igazodik, nitrogén, foszfor és kálium tartalma mellett molibdént és cinket is tartalmaz, melyek a virágzás mellett az erőteljes növekedésért és fejlődésért felelősek. Rendszeres használatával ellenálló, erős védekezőképességű növényünk lesz!