Fűszerkert

ILLATOS FŰSZERKERT

Sokszor még ízletesebbé teszik az ételt a friss fűszernövények, ezért gyakori vendégei a háztartásoknak a fűszernövények, akár a konyhakertben, akár csak az ablakban cserépben. Ezek a növények alkalmazkodó képesek és a szükséges tápanyagokon kívül nem igényelnek sok gondoskodást. Az egyetlen dolog, amire szükségük lehet az egy napfényes és védett sarok.

Nagy részük évelő, minden évben újra kihajtanak, mindaddig, amíg napfényes és széltől védett helyen vannak. A kertben elültetett fűszernövények maguktól szaporodnak magvaik szétszórásával, éppen ezért előfordulhat, hogy túlterjeszkednek. Ennek elkerüléséhez elég, ha levágjuk a virágjukat, mielőtt kialakulnának a magvak.

A telepítéskor több példa is követhető a középkori geometrikus parcelláktól kezdve a modern teraszos elrendezésig, ahol a növények rendezetlenebbül helyezkednek el, de a végeredmény sokkal természetesebben hat.

Ha igazán egyedit szeretnénk, ültessük fák köré, itt csak az a fontos, hogy így is megfelelő napfényhez jussanak, vagy készítsünk belőlük illatos gyepszőnyeget. Például egy jól meggereblyézett és összetömörített talaj abszolút tökéletes egy sűrű kakukkfű szőnyegnek, de a kamilla is ideális erre a célra.

Végül, a fűszernövényekre is érvényes a társítási szabály, amelyből minden növény hasznot húz: például a körömvirág által kibocsátott növényvédő esszencia biztonságot nyújt a közelben termelt zöldségeknek, míg a kakukkfű, a zsálya, a rozmaring, a majoránna és az izsóp intenzív illatanyagai odavonzzák a beporozást végző rovarokat, méhecskéket, lepkéket. A lakásban elhelyezett cserepes fűszernövények gondoskodnak az állandó friss illatról otthonában.

Tipp

A fűszernövényeinknek is szüksége van tápoldatokra, hogy minél több levelet hozzanak és ellenálljanak a környezet káros hatásainak. A Fito Önadagolós tápoldatok között megtalálható a konyhakerti és fűszernövényekhez kifejlesztett változat is, amely megkönnyíti a növények számára oly fontos tápanyagok folyamatos szinten tartását.

Felhasználható kertészeti növények tápanyag utánpótlására

zöldségnövényeknél

paradicsomban ültetés előtt és 6 héttel utána 70-80 g/m2

burgonyában ültetés előtt 60-70 g/m2

káposztában ültetéskor és 2 hónappal utána 50-60 g/m2

szamócában tavasszal 20-40 g/m2, az első szedés után 30-60 g/m2

uborkában ültetéskor 40-50 g/m2, és egy hónappal utána 50-60 g/m2

gyökér- és levélzöldségekben vetés/ültetés előtt és 6 héttel utána 50-60 g/m2

gyümölcsféléknél februárban 200-250 g/fa, júniusban 50-60 g/fa

virágágyásokban vetés/ültetés előtt 70-80 g/m2, majd kéthetente 20-50 g/m2

gyepeken február-márciusban 40-50 g/m2, majd nyírások után 20-40 g/m2 mennyiségben.

MEDVEHAGYMA (Allium schoenosprasum)

Hagymára emlékeztető kellemesen intenzív ízével a medvehagyma tökéletes saláták és levesek fűszerezésére.

ÉGHAJLAT ÉS TALAJ: Annak ellenére, hogy szereti az enyhe éghajlatot, jól termeszthető hideg helyeken is. Nem igényel különleges talajt.

ÜLTETÉS: Tavasszal egyenesen a kertbe, vagy először palántaágyba kerül februárban, és áprilisban már ki is ültethetjük. A távolságnak a palánták között 25 cm-nek, míg a sorok között 50 cm-nek kell lennie.

TERMÉS: Egész évben. A levelek frissen fogyasztva a legízletesebbek.

ÁPOLÁS: Az ültetés és az áthelyezést követően rendszeres öntözést, kapálást és gyomlálást igényel.

TUDTA, HOGY…Segíti az emésztést és hasznos keringési zavarok ellen.

MAJORÁNNA (Origanum majoranna)

A majoránna nagyon értékes fűszernövény, amelynek az ágacskáit, bazsalikom vagy oregánó helyett, szokták saláták, sültek és halak ízesítésére használni.

ÉGHAJLAT ÉS TALAJ: Szereti a mérsékelt meleg éghajlatot. A talajnak kevés szerves anyagot kell tartalmaznia.

ÜLTETÉS: Tavasz elején kell elültetni.

TERMÉS: Nyáron, amikor tele van virággal, kell az ágakat vagy a leveleket leszedni, igény szerint.

ÁPOLÁS: Rendszeres öntözést és kapálást igényel.

TUDTA, HOGY… A neve a görög „amaracos” szóból ered, ami illatost jelent. Indiában Siva és Visnu istenek szent növényének tartják. Európában gyógynövényként is termesztik, de likőrt és szappant is készítenek belőle.

BORSMENTA (Menta piperita)

A bormenta a legismertebb a menta fajták közül. Jóllehet keveset használják a konyhában, mégis megbecsült a levelei intenzív illata miatt.

ÉGHAJLAT ÉS TALAJ: Nincsenek különleges igénye ebből a szempontból, de a mérsékelt éghajlat és a száraz, porhanyós föld a legideálisabb.

ÜLTETÉS: A szaporítás általában gyökérsarjakról történik áprilisban, ültesd el a sarjakat 20 cm távolságra egymástól és a sorok között hagyjunk 30 cm-t.

TERMÉS: Egész évben, amikor szükségünk van egy-két levélre..

ÁPOLÁS: A rendszeres öntözés mellett, főleg az átültetés után, a menta is igényli a kapálást és gyomlálást.

TUDTA, HOGY … A mentában rejlő éterolaj hatásos antiszeptikus szer, segíti az emésztést, fokozza a májműködést, elmulasztja a hányingert és a migrént. Külső használatkor enyhe érzéstelenítő hatása van.

KAKUKKFŰ (Thymus vulgaris)

A kakukkfüvet a konyhában fehér húsok (nyúl, csirke stb.) ízesítésére használjuk, de fűszerezhetünk vele ürüt, halat vagy zöldségeket is. Mézelő növény, a belőle nyert méznek erősítő és stimuláló hatása van. Emellett fertőtlenítő, gyógyító és gyomorerősítő tulajdonsággal rendelkezik.

ÉGHAJLAT ÉS TALAJ: Szereti a mediterrán éghajlatot, ahol spontán, minden különleges gondoskodás nélkül nő. A talajnak száraznak és jó lefolyásúnak kell lennie./p>

ÜLTETÉS: Először melegágyba ültessük tavasszal, majd nyár végén ki a kertbe. Tőosztással tavasszal vagy ősszel szaporítsuk, a palánták között 35 cm, míg a sorok között 25 cm távolságot kell hagyni.

TERMÉS: A leveleket és a virágokat a virágzás kezdetén szedjük le. A kakukkfű frissen vagy szárított formában is használható.

ÁPOLÁS: Az élősködők eltávolításán kívül nem igényel semmilyen gondoskodást. Ajánlott az átültetés után megöntözni.

TUDTA, HOGY … A neve görög eredetű és illatost jelent. Már az ókorban megbecsült növény volt, fűszeres borok készítésénél használták, és sajtok ízesítésére.